0 ocen  |  Napišite mnenje
Šifra: 120
Razpoložljivost: Na zalogi
6.00€
Brez DDV: 6.00€

Medicina ji ne posveča pretirane pozornosti. O njej dobimo še največ podatkov na spletnih ženskih forumih, zlasti tistih, ki so namenjene mamicam, in tistim, ki bi to želele postati. Nekatere krvomočnico oz. smrdljičko (Geranium robertianum) hvalijo kot rešilno bilko, ki jim je pomagala do zanositve. Fitoterapevti menijo, da ugodno vpliva na maternično sluznico, ki jo odebeli in tako pomaga, da se. e jajčece lažje ugnezdi. Rožico lahko naberemo sami, saj je je povsod polno - raste po vlažnih, senčnih tleh, po starih zidovih in grobljah ter med grmičevjem.

Krvomočnico pripravljamo v tinkturi, saj alkohol potegne iz nje največ zdravilnih učinkovin.

Krvo močnico nabiramo ob Javorski energijski in učni poti na EKO kmetiji Pr Nejc in jo pripravljamo po receptu babic pod budnim očesom Zeliščarja Janeza Javorskega.

Tinktura iz krvomočnice blaži tudi druge težave. V ljudskem zdravilstvu je bila smrdljička, ki je bližnja sorodnica roženkravta, od nekdaj cenjena rastlina. Pogosto so z njo zdravili krvavitve, želodčni in črevesni katar, driske, protin in zlatenico. Silno se je obnesla pri vnetjih dlesni in zob, ustne in žrelne votline.

Koristi tudi pri bolečinah v želodcu, želodčnih in črevesnih vnetjih, driskah novorojenčkov, bolečem grlu, prsnih katarjih, revmi, protinu in proti kamnom. Obnese se tudi pri vnetju ledvic. Dobro deluje tudi pri kožnih neprijetnostih, kot so lišaji, ekcemi, srbež, razjede, rane in vnetja.

Od maja do pozne jeseni nabiramo cvetočo rastlino. Preden jo uporabimo, moramo plodove, če so se že razvili, odstraniti.

Rastlina ima nežna stebla, lahko tudi rdeče obarvana in porasla z žlezami in dlačicami. Cvetovi rastejo po dva na enem steblu in so močno karminasto rdeči. Če rastlino zmanemo med prsti, ima neprijeten vonj.

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje
Oznake: 120