0 ocen  |  Napišite mnenje
Šifra: 128
Razpoložljivost: Na zalogi
6.50€
Brez DDV: 6.50€

Tinktura iz encijana se uporablja se pri želodčnih težavah, slabi prebavi, močnih vetrovih in pri pomanjkanju apetita. V ljudskem zdravilstvu je znana tudi uporaba pri povišani temperaturi, revmatičnih težavah in protinu, ter za zatiranje črevesnih zajedavcev.


Tinktura iz encijana se uporablja kot sredstvo proti ugrizom živali, proti vnetju mišic, boleznim jeter in želodca, krčem in vročini. Leonhard Fuchs piše v 16. stoletju: „Korenina in sok encijana odpravita zaprtje. Sta odlično zdravilo za vse strupe in dobro deneta bolnemu želodcu.“ Beseda encijan je dobesedni prevod latinskega imena Gentiana.


Glavna zdravilna sestavina encijana je grenčina, poleg tega pa korenina vsebuje še vrsto glikozidov, med drugim gentiopikrin, gentin in gentiamarin. Encijan je eno najstarejših zdravilnih zelišč, cenil ga je tudi znameniti nemški ljudski zdravnik Kneipp, ki je zapisal, da “če imaš pri roki še tako majhen vrtič, posadi vanj košutnik, žajbel in pelin in takoj boš imel pri roki lekarno.”

Iz encijanove korenine se pripravljata tinktura in izvleček. 20 kapljic izvlečka, ki ga zmešamo z 1 dl vode, odpravlja bolečine v želodcu in slabost. Iz encijanove korenine pridelujejo tudi žganje, ki je bilo zaradi svojih zdravilnih lastnosti nekdaj še posebej priljubljeno med alpinisti. Encijan pomaga tudi pri pomanjkljivem izločanju želodčne kisline, pri spahovanju in pekoči zgagi, odpravlja pa tudi krče v želodcu.


Encijan ali rumeni svišč lahko pripomore k lajšanju prebave ter prispeva k prebavnemu ugodju. Vsebuje veliko grenčin, med njimi tudi amarogencin, ki velja za najbolj grenko snov v naravi, zaradi česar ga uvrščamo med zdravilne rastline, ki se imenujejo “amara pura”. Ima stimulativne in krepčilne lastnosti, ki lahko prispevajo k odpornosti telesa proti duševni in telesni utrujenosti (povzeto po EFSA). Prav zaradi tega je rumeni svišč zelo priljubljeno zelišče med planinci, saj jim daje moč!


Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje